Reanimatie

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van een verstoring van het hartritme. Reanimeren bestaat uit het geven van beademing en borstcompressie (hartmassage). Indien zowel de ademhaling als de circulatie weer op gang gebracht moet worden, spreekt men in Engelse term van "cardiopulmonary resuscitation" (CPR).

Om te kunnen leven, is de constante aanvoer van zuurstofrijk bloed van levensbelang. Onze organen kunnen niet functioneren zonder zuurstof. De hersenen zijn het meest kwetsbaar. Na 3 tot 6 minuten zonder zuurstof raakt al een (groot) gedeelte zo beschadigd, dat normaal functioneren misschien niet meer mogelijk is. Als er sprake is van een ademhalings- en circulatiestilstand wordt dit een klinische dood genoemd. Door zo snel mogelijk te starten met de reanimatie kan hersendood mogelijk worden voorkomen. Het is dus van groot belang dat de reanimatie zo snel mogelijk wordt gestart.

De AED (Automatische Elektrische Defibrillator) kan hier een grote hulp zijn. Door een AED binnen 6 á 7 minuten aangesloten te hebben bij een reanimatie-behoeftig slachtoffer, kan de overlevingskans van die persoon tot wel 70% oplopen. Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer AED’s. Mede door "Hartveilig wonen" zijn er ook steeds meer mensen die met de AED bij een slachtoffer gaan helpen.

Een opleiding reanimatie en AED kan bij Stabiel worden gevolgd en neemt zo'n 3 á 4 uur in beslag. De opleiding wordt gegeven volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis en de Nederlandse- en Europese reanimatieraad. De cursus wordt afgesloten met een examen. Indien geslaagd, krijgt de cursist een certificaat opgestuurd van het ERC (European Resuscitation Council).

Links

Hieronder kunt u de links vinden voor meer informatie over AED en Hartveilig wonen: